28 Mart 2014 Cuma

Jamaika’nın Kara Aslanı Bob Marley (Her İnsan Bir Hikaye)


Dünyaca ünlü Jamaikalı şarkıcı Bob Marleyin yoksulluk,umutsuzluk,hüzün,acı,umut,başarı dolu hikayesi.. 

Bob Marley

(Nesta Robert)
 

10 yaşında kamyon şoförü babasını kaybeden,14 yaşında okulu bırakan, 18 yaşında Ailesi istemese de evlenen, yoksulluk, adaletsizlik ve kargaşa dolu bir yaşam …

Hikâyenin bitişi ise çok daha acı, Bob Marley, müzikten sonraki en büyük tutkusu olan futbol oynarken ayak parmağında açılan bir yarayı dini inancına göre tedavi ettirmemesi sonucunda 36 yaşında hayata veda ediyor… Detayları yazımızın devamında okuyabilirsiniz…

 
 Jamaika’nın Kara Aslanı Bob Marley

 

Nesta Robert "Bob" Marley (6 Şubat 1945 - 11 Mayıs 1981; Miami), Jamaikalı reggae sanatçısı. Bob Marley, 130'un üzerinde plağı, her biri dillere destan olmuş yüzlerce şarkısı bulunan bir reggae efsanesi olarak kabul edilir.

 

 “Gerçek şu ki, herkes seni incitecek.
Yapman gereken tek şey, acı çekmeye değer birini bulmak.”


 

“Babam bana dedi ki; bana ettiğini evladından çekersin. Babama dedim ki; babana yapmasaydın benden çekmezdin.”

 
Rastafarianizim’de kutsal vadedilmiş topraklara Zion (bir anlamda cennet) denilmektedir. Bu dinin mensupları saçlarını hiç taramazlar ve kesmezler. Uzayıp dolaşan saçlar sonunda ‘Dreadlock’ adını verdikleri şekle bürünür. Rastafarianizmin ve bu dine özgü Dreadlock saç stilinin de dünyaca tanınmasına vesile olmuştur.

 


 

Ailesinini tüm itirazlarına rağmen, kendinden oldukça küçük bir Afro-Jamaikalı olan Cedella ile evlendi ve 1945 yılında, Cedella henüz 18 yaşında iken, Jamaika’nın Nine Mile isimli bir köyünde Nesta Robert Marley’i dünyaya getirdi.

 

Uzun yol kaptanı olan babası, ailesine maddi destek sağlıyor, ama mesleği sebebiyle onları çok sık göremiyordu. 1955 yılında, Bob henüz 10 yaşında iken, babası bir kalp krizi sebebiyle öldü.

 

Yoksulluk, umutsuzluk ve karmaşa dolu bu getto kültürü, Bob’ın politik görüşünü şekillendirirken bir yandan da müzikal bilgisini ve yeteneklerini körüklüyordu..

 

 “Farkını yansıt, değiş, geliş, keşfedilmeyeni keşfet, yücelerin içinde yüksel. Sonunda tek ol!”


14 yaşında okulu bırakan Bob, istemese de bir kaynakçı çırağı oldu. Kısa bir süre sonra gözüne saplanan minik bir çelik kıymık, kaynakçılığı bırakıp kendini tamamen müziğe adamasına neden oldu.

 

 “Güneş parlıyor, hava güzel, ayakların dans etmek istiyor; ama yine de aklının bir kenarında dursun: Birileri şu an acı çekiyor.”

 

Up Stand Up’, ülkemizde anlamı bir türlü çözülemeyerek ‘Kadın yok ağlamak yok’ olarak algılanan, aslında ‘Hayır kadın, ağlama’ anlamına gelen ‘No Woman No Cry’ gibi şarkılarla dünyayı sallamaya başladı.

 

Bob Marley artık isyanın kara bayrağı, ırkçılığın, sömürünün, yoksulluğun, adaletsizliğin karşısında dans eden bir Afro-Jamaika aslanı idi.

 

Savaş ve sömürü karşıtı tavırlarıyla milyonlarca insanın kalbini fethederken, çıkarlarına ters düştüğü çevrelerce iki kez suikast girişimine, bir çok konserinin engellenmeye çalışılmasına ve sürekli susturulma çabalarına maruz kaldı.

 

Kazandığı en önemli iki ödülden biri 1978 yılında Afrikalı insanlara yapılan insancıl yardımlara ön ayak ve destek olduğu için Birleşmiş Milletlerce verilen ‘Barış Madalyası’ idi. Diğeri ise anavatanı Jamaika’nın en büyük ödülü ‘Merit’ idi. Ne yazık ki bu ödülü eline alma şansı olmadı.

 

“Artık hep hayal ettiğimiz yeni bir başlangıcı değil; hiç düşünmediğimiz mutlu bir sonu istemeliyiz.”


Bob Marley, müzikten sonraki en büyük tutkusu olan futbol oynarken ayak başparmağında açılan yaradan dolayı deri kanseri olmuştu. Parmağı kesilerek kurtulabilirdi aslında ama Rastafarianizm inancına göre mezara tek parça girmeliydi, bu yüzden parmağının kesilmesini istemedi. 1981 yılında durumu ağırlaşan Bob, son günlerini anavatanında geçirmek için bindiği uçakta fenalaştı. Acil tıbbi müdahale için Miami’ye inen uçaktan alınan Bob, 11 Mayıs 1981 tarihinde, henüz 36 yaşında iken buradaki bir hastanede gözlerini yumdu. Son sözleri oğlu Ziggy’ye söylediği ‘Para, hayatı satın alamaz’ oldu.

 


Yaşarken efsane olmayı başarabilen sanatçılardandı. Bilgeliğin, yeteneğin, cesaretin diplomayla, parayla, ünvanla değil, kişilik ve zekayla ilgili olduğunun en büyük kanıtlarındandı.

 

BOB MARLEY’DEN DİNLEMEDEN ÖLMEYİN:

One Love
Soul Rebel
No More Trouble
Get Up, Stand Up
I Shot The Sheriff
No Woman No Cry
Revoluton
Could You Be Loved
Redemption Song
Iron Lion Zion

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder