9 Mayıs 2014 Cuma

ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN


ANNELER GÜNÜ

Annelerimize armağan edilmiş bu özel günde, onlara minik bir hediye almayı, mübarek ellerini öpüp ,onlara sıkıca sarılmayı, ne kadar çok sevdiğimizi söylemeyi unutmayın......
Hatta zamanınız var ise, şartlarınız uygun ise Huzur Evlerinde kalan gözü yaşlı annelerimizi de ziyaret etmeyi unutmayın..  
Öncelikle annelerimizle ilgili bir kaç fotoğraf paylaşmak ve sonrasında ise Annelerimize hediye edilen bu güzel günün ne zaman ortaya çıktığını ve ne zamandır kutlandığı ile bilgi vermek istiyorum.... 
Gün boyunca tarlada çalışır, işte çalışır, temizlik yapar, ama en lezzetli yemekleri bizlere yedirmek için  saatlerce hiç yorulmadan uğraşırlar... 
  
9 ay bedeninde taşımakla kalmaz, hayatta ihtiyacın olduğu her zaman ve her durumda seni sırtında taşımaya hazırdır....
Sırtındaki onca yüke rağmen hayata her zaman gülümsemeyi bilir, sana hiç bir yoksulluğu, acıyı, kederi, çaresizliği hissettirmez...

Kendi Aç Kalsa da seni asla aç bırakmaz....

İş Arıyorsan,Eş arıyorsan,Sınava gireceksen,Yola çıkacaksan vs senin için her zaman en hayırlısı olması için dua ederler. 
Dünyanın en güzel varlıkları senin için bunları yaparken, sen onun için ne yapıyorsun bir kez daha düşün!!!
ANNELER GÜNÜ TARİHÇESİ
Her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününü “Anneler Günü” olarak kutluyoruz. Peki annelerimize adanan bu özel gün nasıl ortaya çıktı, ne zamandır kutlanıyor hiç merak ettiniz mi? İşte bu özel günün doğuşu...

Tarihteki ilk anneler günü kutlamaları, antik Yunan’da, tanrıların anası Rhea onuruna düzenlenen bahar kutlamalarına dayandırılabilir. 1600’lerin İngiltere’sinde “Anneler Pazarı” kutlanırdı.

“Lent” adı verilen ve Paskalya’nın 40 gün öncesinden başlayan sürecin dördüncü pazarında kutlanılan “Anneler Pazarı” ile, bütün İngiliz anneler onurlandırılırdı.

O zamanlar yoksul İngilizler’in çoğu, varlıklı ailelerin yanında hizmetçilik yapmaktaydı. Çalıştıkları evler çoğunlukla kendi evlerinin çok uzağında kaldığından, hizmetçilerin işverenlerinin yanında yaşamasına izin verilirdi. “Anneler Pazarı”nda hizmetçilere izin verilir, evlerine gidip günü annelerinin yanında geçirmeleri teşvik edilirdi.

“Anneler Pastası” denilen özel bir pasta, bu kutlamayı daha da özel kılardı.

Hıristiyanlığın Avrupa’da yaygınlaşmasıyla kutlama biçim değiştirerek “Kilise Ana” kutlamasına dönüştü. Kendilerine hayat veren ve kötülüklerden koruyan gücün “Kilise Ana” olduğuna inanılırdı. Zamanla kilise festivali ile “Anneler Pazarı” kutlamaları karıştı ve insanlar, kiliseyle birlikte annelerine de şükranlarını sunar oldular.

BARIŞA ADANAN BİR GÜN
ABD’de Anneler Günü ilk defa 1872’de Julia Ward Howe tarafından, barışa adanan bir gün olarak önerildi. Bayan Howe her yıl Boston’da Anneler Günü kutlamaları organize etti.

1907 yılında Philadelphia’da Ana Jarvis adında bir kadın, ulusal bir Anneler Günü için kampanya başlattı. Bayan Jarvis, West Virginia eyaletinde annesinin bağlı olduğu kiliseyi, annesinin vefatının ikinci yıldönümü olan mayısın ikinci pazarında, Anneler Günü’nü kutlamaya ikna etti. Ertesi yıl Anneler Günü, bütün Philadelphia’da kutlanmaya başladı.

1914'TE RESMİ AÇIKLAMA GELDİ
Bayan Jarvis ve onu destekleyenler bakanlara, iş adamlarına ve politikacılara, ulusal bir Anneler Günü ilan edilmesi için dilekçeler yazmaya başladılar. 1911’de arzuları gerçekleşti ve Anneler Günü tüm eyaletlerde kutlanır oldu. Başkan Woodrow Wilson, 1914’te resmi bir açıklama ile Anneler Günü’nü ulusal tatil ilan etti. Böylece Anneler Günü’nün, her yıl mayısın ikinci pazarında kutlanmasına karar verilmiş oldu.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde Anneler Günü’nün farklı tarihlerde kutlanmasına karşın, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Türkiye, Avustralya ve Belçika’da Anneler Günü mayıs ayının ikinci pazarında kutlanmaktadır.

Türkiye’de de, 5 Mayıs 1955’te, Türk Kadınlar Birliğinin girişimiyle, her yıl mayıs ayının ikinci Pazar gününün “Anneler Günü” olarak kutlanmasına karar verildi. 1955 yılında, yılın annesi Nene Hatun seçildi. 93 Harbi’nde 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) Erzurum Aziziye Tabyaları’nın savunmasına genç bir gelin iken katılan Nene Hatun, Erzurum’da 22 Mayıs 1955’te zatürree hastalığından dolayı 98 yaşında vefat etti.
ANNELER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder