28 Mart 2014 Cuma

Mavi Beyaz Bodrum Evleri


Bunları Biliyor musunuz ?
MAVİ BEYAZ BODRUM EVLERİNİN SIRLARI

Hangimiz sevmeyiz ki Bodrum’u? Sakin masmavi denizi, eşsiz manzarası ve tabii ki hayranlıkla tek tek iç geçirdiğimiz Mavi – Beyaz Evleri...

Bodrum evleri üç tipe ayrılıyor. Musandıralı, Kule Tipi ve Sakız Tipi.

Bembeyaz evlerin, mavi kapıların görsel şenliği bir yana aslında hepsinin çok mantıklı birer sebebi var. Beyaz renk o sıcak havalarda evin daha serin olmasını sağlıyor hatta California'daki Berkeley Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, eğer tüm evlerin çatıları beyaza boyanırsa, dünyadaki ısı artışı azalıyor ve dünyaya bir katkıda bulunuyor.

"Mavi kapılar ise tamamen akrepler için ….Akrep mavi rengi ateş olarak algıladığı için evlere giremiyor. …”Söve taşları çivit mavisine boyanır. Bütün Akdeniz mimarisinde bunları görürsünüz. Göz taşı dediğimiz taştan bir boya elde edilir ve bütün pencere ve kapı kenarları bununla boyanır.

 

Aynı zamanda 'yılan otu' denilen bir ot vardır. Bu, yılan gelmesin diye evlerin belirli yerlerine asılır.

 

Pencerelerin önlerindeki bölmelere fesleğenler dizilir. Eskiden cam olmadığı için ahşap kepenkler açıldığında sineklerin içeriye girmemesi için fesleğenler koyulmuştur. Bunlar, gerçekten sivrisineklerin içeriye girmesini engeller."

 

Begonvil olmadan Bodrum sokağının olmayacağını, herkes bilmektedir.

 

Dışarından bu kadar güzel gözüken evlerin sırrı işte burada yatıyor.


1 yorum:

  1. Harikasınız tebrik ederim tekrar türkçe öğretmeniçin verdiği ödevi çok kolay yaptım. 😀

    YanıtlaSil